Specialundervisning på NFS

Specialundervisningen på NFS’s undervisningstilbud er rettet mod elever, som har specifikke vanskeligheder fagligt, individuelt og/eller socialt.

Derudover giver skolens struktur mulighed for elever, der har brug for samtaler/social træning, herunder konflikthåndtering, at få denne støtte i hverdagen.

Formål med specialundervisernes arbejde:

• Afdækning af elevens ressourcer og kompetencer
  • Styrkelse af elevens selvtillid og selvværdsfølelse og sociale kompetencer
  • Forbedring af læse-/staveniveau
  • Forbedring af den mundtlige og skriftlige udtryksevne
  • Forbedring af arbejdsvaner, koncentrationsevne, struktur i skoledagen mv.

Metode:

Der arbejdes ud fra den enkelte elevs standpunkt. Derfor kan forløb med eleven starte med at der tages en matematikprøve + individuelle læse-/staveprøver på elever, herunder ordblindetest. Sammen med de iagttagelser lærer og pædagoger har gjort undervejs i elevens skolegang, danner disse prøver og tests udgangspunkt for en mundtlig og skriftlig orientering af elevens forældre, lærere, samt kommunens psykolog. Der orienteres om elevens standpunkt, arbejdsvaner, social- og individuelle kompetencer, fremgang - og der gives forslag til en fremadrettet handlingsplan, hvilket kan give anledning til en udredning af barnet.

Visitering:

Kontaktlæreren indstiller eleven til et intensivt forløb via SU-teamet. De individuelle prøver, standpunkt, samt tilbagemeldinger fra lærere og pædagoger, danner grundlag for en behovsanalyse.

Specifikt på NFS

Pædagogernes observerer i det sociale rum eller på holdet. Disse observationer ligger til grund for det enkelte barns behovsanalyse.​Specialundervisning på NFS

Formål med specialundervisernes arbejde:

• Afdækning af elevens ressourcer og kompetencer
  • ​Styrkelse af elevens selvtillid og selvværdsfølelse og sociale kompetencer
  • Forbedring af læse-/staveniveau
  • Forbedring af den mundtlige og skriftlige udtryksevne
  • Forbedring af arbejdsvaner, koncentrationsevne, struktur i skoledagen mv.

Metode:

Visitering:

Specifikt på NFS

SU teamets arbejdsgang er et ugentligt møde og løbende opfølgning.

Generelt

Skolens støtteundervisning tager udgangspunkt i friskolelovens § 3 og foregår i samarbejde med PPR, Næstved kommune.

Skolen får som en del af statstilskuddet midler til inklusionsundervisning, og søger derudover i samarbejde PPR, Næstved Kommune om midler til specialundervisning i SU-styrelsen. Inklusionsmidlerne er beregnet til børn, der har brug for hjælp i begrænset omfang for at følge den daglige undervisning i klassen - f.eks. et læseløft. Prioriteringen af inklusionsmidlerne foretages af skolen på baggrund af indstillinger fra forældre, lærere og PPR. Ressourcerne er begrænsede, så det er ofte nødvendigt at foretage prioriteringer.

SPS-midlerne er beregnet til de børn, der har brug for egentlig specialundervisning i mere end 9 lektioner om ugen. Midlerne søges på det enkelte barn og skal derfor også udmøntes på det enkelte barn: Der kan være tale om støtte i klassen, individuelle forløb efter skoletid eller som parallelforløb.

De tildelte midler udmøntes på forskellig måde:

• ​Specialundervisning – individuelt eller på hold uden for skoletiden eller som parallelforløb
  • Læseløft på hold.
  • ​Matematikløft på hold.
  • Socialtræning i samarbejde med det pædagogiske personale

Det daglige arbejde varetages af skolens SU-team og specialunderviserne i henhold til følgende arbejdsbeskrivelser:

SU teamets arbejdsgang er et ugentligt møde og løbende opfølgning.

Generelt

De tildelte midler udmøntes på forskellig måde:

• Specialundervisning – individuelt eller på hold uden for skoletiden eller som parallelforløb
  • Læseløft på hold.
  • Matematikløft på hold.